Úterý, 8 dubna, 2025

Připravte se na grilovací sezónu s předstihem, jak na to? 

Více článků

S přicházejícími teplými dny se spousta z nás těší na první letošní grilovačku. Kromě přípravy a vyčištění grilu již dopředu můžete nasbírat inspiraci na různé recepty, anebo si zútulnit prostředí, v němž budete grilovat, jak na to?

Zvelebte si prostředí

Předtím, než se pustíte do samotného grilování, je vhodné mít čisté a uspořádané prostředí. V prvé řadě si po dlouhých zimních měsících vyčistěte gril, zejména rošty. Na trhu existuje spousta ekologických čističů, které jsou šetrné jak k přírodě, tak nezávadné pro následnou přípravu pokrmů. Stejně tak všech nečistot zbavte i nářadí na grilování a jakmile budete mít vyčištěný gril, zaměřte se i na prostředí kolem. Omyjte si zahradní nábytek, případně si zakupte nový, pokud ten starý již dosloužil. 

Skvělým pomocníkem pro nákupy je internetový portál MrOferto, kde jsou k dostání akce vztahující se nejen ke zmíněnému zahradnímu nábytku, ale také například k venkovním dekoracím. Narazíte-li na MrOferto na slevu na květináče, určitě nebudou na škodu ani ty, jelikož si v nich můžete vypěstovat vlastní bylinky, které se vám budou během grilování více než hodit. Zamyslete se i nad takovými detaily, jako je shrabání starého listí, vypletí záhonku nebo zkrátka úprava čehokoliv, co se nachází u vašeho grilu.

Nasbírejte inspiraci na recepty

Zejména pokud máte v plánu grilovat často, se vám bude hodit inspirace na nové recepty, ať stále dokola nepřipravujete to samé. Vyhledat si můžete zdravější verze receptů, veganské nebo jen můžete vyzkoušet novou marinádu na maso. V každém případě se vyplatí kontrolovat i leták Billa nebo Kaufland leták, díky kterým si můžete zakoupit potřebné ingredience do vybraných receptů za nižší ceny. Zejména Kaufland leták během letních měsíců nabízí spoustu grilovacích možností, ať už co se týká masa, anebo různých dipů.

Grilované vepřové kotletky s marinádou

Vepřové maso je, co se týká grilování, naprostou klasikou, připravte si jej tentokrát s vlastní marinádou, která nevyžaduje marinování masa v lednici celou noc. Marinádu si stačí připravit jen pár minut před zahájením grilování. Nezapomeňte pro nákup potřebných surovin využít leták Billa či jakýkoliv jiný slevový prospekt. 

Potřebné ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 1 pl hrubé soli
  • 2 čl mletého černého pepře
  • 2 čl uzené papriky
  • 2 čl česnekového prášku
  • 2 čl cibulového prášku
  • 1 čl mleté ​​hořčice
  • ½ lžičky kajenského pepře

Postup:

Smíchejte všechny ingredience na marinádu v malé misce a dejte stranou. Rozplate si gril a všechny vepřové kotlety z obou stran pořádné potřete připravenou marinádou. 

Kotlety položte na nejžhavější část grilu a opékejte 2–3 minuty z každé strany.

Poté přesuňte kotlety na méně ohřívanou stranu grilu a pokračujte v pečení dalších 5-6 minut na každé straně. Následně vyjměte kotlety z grilu a před krájením je nechte 5–6 minut odpočívat.

BBQ grilovaná zelenina

Pokud si budete chtít od masa během grilování alespoň na chvilku odpočinout, vyzkoušejte BBQ grilovanou zeleninu, která je chutná samotná i jako příloha.

Potřebné ingredience:

  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 2 červené cibule
  • 1 podélně rozpůlený lilek 
  • 2 cukety
  • 2 svazky chřestu 
  • 200 g žampionů
  • 65 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 čl soli a pepře
  • 3 nasekané stroužky česneku 
  • 1/4 šálku nahrubo nasekané petrželky 
  • 85 ml citronové šťávy
  • 85 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 čl cukru
  • 2 nasekané stroužky česneku 
  • 1/2 čl soli a pepře
  • 1/2 čl sušené bazalky, petrželky, oregana, tymiánu 
  • 1/2 čl chilli vloček 

Postup:

Všechny ingredience uvedené v posledním odstavci vložte do sklenice a dobře protřepejte. Mezitím si na tak velké kousky, aby nepropadaly skrz mřížky, nakrájejte všechnu zeleninu.

Umístěte zeleninu do velké mísy, pokapejte ji olejem, posypejte solí, pepřem, česnekem a vše promíchejte.

Umístěte na gril a grilujte zeleninu do měkka s opálenými okraji. Dokud je zelenina ještě horká, pokapejte ji připraveným dresinkem a promíchejte. Před podáváním ozdobte petrželkou. 

- Reklama -události

Více článků autora

- Reklama -pr clanky

Nejnovější články